طلبکاری که آه در بساط ندارد
باشگاه پرسپولیس هرچند امید چندانی ندارد که کنفدراسیون فوتبال آسیا، اقدام موثری در ارتباط با انتقال سهم پرسپولیس از شرکت در رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا و پاداش راهیابی به فینال مسابقات ۲۰۲۰ انجام بدهد ولی همچنان پیگیریها و نامهنگاریهای خود را انجام میدهد.
به گزارش پرسپولیس نیوز، امیرعلی حسینی، مدیر امور بینالملل باشگاه که مکاتبات بخش حقوقی باشگاه نیز از طریق واحد وی انجام میشود در اظهارنظرهای روزهای اخیر خود خبر از ارسال ۳۲ نامه برای دسترسی یافتن به درآمدهای باشگاه از لیگ قهرمانان آسیا نزد کنفدراسیون فوتبال آسیا داد. البته این نامهها فقط برای کنفدراسیون نبود و نامههای مختلفی هم به فیفا ارسال شد که بینتیجه ماند.
*فیفا خودش را کنار کشید
آخرین نامهنگاریهای باشگاه از مجموع ۳۱ نامهای که مورداشاره قرار گرفت، با فیفا بوده است. باشگاه پرسپولیس در این نامهها به فیفا اعلام میکند که در ارتباط با سوالاتش درباره مسایل مالی و قانونی مربوط به عدم دریافت مطالباتش از کنفدراسیون، پاسخ روشنی را از این نهاد دریافت نمیکند و در این راستا با توجه به نهایی شدن حکم کالدرون و دستیارانش بار دیگر این تقاضا را مطرح کرد که در هماهنگی با فیفا، اجرای بخش مالی حکم فیفا یا بهصورت مستقیم از طریق کنفدراسیون صورت بگیرد یا اینکه از کانال فیفا انجام شود، مشابه اتفاقی که در سایر احکام از محل داراییهای نقدی باشگاه نزد فیفا انجام شده بود.
بنا بر اعلام مقامهای باشگاه این نامهنگاری هم بینتیجه ماند و فدراسیون جهانی فوتبال خود را از این موضوع کنار کشیده است. دلیل این امر هم ناگفته پیداست. کنفدراسیونها دارای استقلال عمل خود هستند و فیفا چنین کنترلهایی را روی آنها اعمال نمیکند و تنها راه چنین رویدادی، خواست خود ایافسی است.
*پرسپولیس هم درخواست کرد، هم بازخواست
نکته دیگر این است که باشگاه پرسپولیس در نامههای خود به کنفدراسیون فقط با ادبیات درخواست و کمک گرفتن پیش نرفته است و بعد از آنکه از آن طریق به نتیجه نرسید ادبیات و لحن خود را تغییر داد. وکلای باشگاه در چند مرحله در نامههای خود خواهان توضیح این مطلب شدند که کنفدراسیون فوتبال آسیا بر اساس کدامیک از قوانین بینالمللی یا محرومیتهای اعمالی از سوی نهادهای بینالمللی اقدام به عدم واریز درآمد باشگاه پرسپولیس میکنند و خواستار آن شد که اسناد مربوط به این مورد هم در اختیار باشگاه بگذارد. کنفدراسیون فوتبال آسیا البته بنا بر اعلام مقامهای باشگاه این سوال و تکرار آن در نامههای بعدی را بدون پاسخ شفاف گذاشتهاند و البته استناد به این مساله کردهاند که تحریمهای بانکی علیه ایران، موضوعی است که همه از آن اطلاع دارند.
*فوتبال آسیا در کنترل خزانهداری آمریکا
خیلی پیش از اینها، یکی از مدیران وقت باشگاه در ارتباط با پیگیریهای باشگاه برای دریافت مطالباتش نزد ایافسی به روزنامه هواداران پرسپولیس گفته بود که از سوی مقامهای کنفدراسیون به آنها به شکل شفاهی و غیررسمی گفتهشده است؛ در پی اقدام بار قبل کنفدراسیون در انتقال درآمدهای پرسپولیس با هشدار وزارت خزانهداری آمریکا روبهرو شدهاند. در این باره عنوان شده است که ارتباط خزانهداری آمریکا با بانکهایی بوده است که در این نقلوانتقالها حضور داشتهاند و تهدید شدهاند که در صورت تکرار این مساله در ارتباط با کشورها و افرادی که تحریم شدهاند به مشکل خواهند خورد و شامل اقدامهای تنبیهی خواهند شد.
از سوی دیگر به نظر میرسد بخشی از شدت مشکل موجود به ارتباط بین ۲ کشور مالزی و امریکا مربوط میشود. بعضی تجربهها نشان میدهد که از سوی آمریکا کنترل زیادی در آنجا وجود دارد. بهعنوان یک نمونه بعضی از هتلهای زنجیرهای در مالزی از پذیرفتن نمایندگان فوتبال ایران پرهیز میکنند و دلیل این امر را به مشکل خوردن شعب آنها در دیگر کشورها عنوان شده است. یا بهعنوان نمونهای دیگر، نمایندگان ایران در بانکهای مالزی برای تبدیل پول دچار مشکل شدهاند و این کار درنهایت در صرافیها انجام شده است.
خزانهداری آمریکا به واقع غیر مستقیم در حال اعمال کنترل بر فوتبال آسیا در جهت برنامههای سیاسی خود است و موضوع فقط به بروز مشکل در دسترسی باشگاههای ایران به درآمدهایشان از رقابتهای فوتبال قارهای است.
*از درخواست پرسپولیس برای اجرای حکم فیفا تا هوا شدن میزبانیها
مدیر امور بینالملل باشگاه پرسپولیس در مصاحبه اخیر خود تاکید میکند موضوع پرداخت پول به شخص ثالث هم مطرح شد که با آن موافقت نشد و این مساله اشاره به این موضوع دارد که کنفدراسیون فوتبال آسیا مستقلا یا از طریق فیفا، فقط در راستای اجرای حکم صادره از سوی فیفا که نهاد بینالمللی و متولی جهانی فوتبال است، مبالغی از محل درآمدها تخصیص یابد که در این حالت پول بهحساب هیچ فرد ایرانی یا مرتبط با ایران واریز نخواهد شد و اگر کنفدراسیون مانعی بر سر راه این مساله میبیند، آن را به باشگاه معرفی کند.
مساله این است که آنچه باشگاه پرسپولیس مطرح میکند مبتنی بر آداب حقوق بینالملل است و پر بیراه نمیگویند ولی نکته دیگر این است که همه میدانیم، همه اینها حرف است و بهجایی نمیرسد.
همین حالا در مورد عدم اعطای میزبانیها به فوتبال ایران، مسایلی که مطرح میشود همین مشکلات برای تبادلات مالی با ایران است. البته شاید هم این نوعی بهانهگیری و سوءاستفاده از فرصت پیشآمده است. در جریان دوره قبلی لیگ قهرمانان آسیا نیز شاهد بودیم که نمایندگان ایران بر سر مساله سقوط هواپیما، از بازیهای خانگی محروم شدند و هرچند هنوز هم جستهوگریخته شنیده میشود که این موضوع مطرح میشود، ولی عدم مراودات مالی هم به چالش و دلیلی بدل شده است که یکسره امتیاز و شانس میزبانی از فوتبال ایران گرفته شود.
*نامه سی و دوم
باشگاه پرسپولیس پس از آنکه در آخرین نامه خود به فیفا خواهان آن شده بود که کمک کند تا از محل درآمدهای خود، حکم صادره از سوی فیفا و تایید شده در دادگاه داوری ورزش، اجرا شود و با توجه به قراین و اظهارنظرها، این هم بهجایی نرسید، حالا در اقدامی جدید، قصد دارد نامه دیگری را برای کنفدراسیون ارسال کند و نسبت به خطری که این باشگاه را تهدید میکند هشدار بدهد.
باشگاه پرسپولیس در این نامه که به نظر باید گفت سیودومین نامه خواهد بود، بار دیگر خواهان آن خواهد شد که کنفدراسیون اعلام نماید؛ بر اساس کدام قانون یا حکم مرجع بینالمللی، باشگاه پرسپولیس از دسترسی به حق قانونی خود محروم است.
البته این سوال وجود دارد که با توجه به نامهنگاریهای قبلی چه اتفاق جدیدی روی داده است که باشگاه بخواهد نامه جدیدی را ارسال کند؟
موضوع هم به حکم و مهلت یکماهه اخیر کمیته انضباطی فیفا تا بسته شدن پنجره نقل و انتقالات مربوط میشود.
احتمالا از سوی باشگاه پرسپولیس مطرح میشود؛ این باشگاه بهعنوان قهرمان ۵ دوره متوالی فوتبال ایران و تیمی که در ۴ دوره اخیر لیگ قهرمانان آسیا، دو بار به فینال بازیها راه پیدا کرده است در آستانه بسته شدن پنجره نقل و انتقالاتی است که بحرانی جدی خواهد بود و طبعا پرداخت پول به کالدرون و دستیارانش بدون دخالت طرفهای ایرانی و انتقال پول از حساب کنفدراسیون بهحساب افرادی که مورد تحریم نیستند را خواهان خواهد شد. هرچند شاید خود باشگاه هم امیدی به همکاری و جسارت کنفدراسیون نداشته باشد ولی به هر حال در ناامیدی ، بسی امید است. به قولی سنگ مفت است و گنجشک مفت.
*پرسپولیس از AFC به CAS شکایت میکند؟
در چنین اوضاع و احوالی، یک سوال پیش میآید. اینکه چرا پرسپولیس از کنفدراسیون به دیوان بینالمللی ورزش شکایت نمیبرد؟
البته منظور از این سخن، سرشاخ شدن با کنفدراسیون نیست، آنها متولی فوتبال آسیا هستند و فوتبال قاره آسیا هم چندان قانونمند نیست و اگر هم باشد وسایل اعمال نفوذ و رابطه فراهم است. در واقع ضروری است که چنین اقدامی با اطلاع خود کنفدراسیون و با این ادبیات صورت بگیرد که باشگاه پرسپولیس مشکلی با کنفدراسیون ندارد و هدف این است که در صورت امکان حکمی دریافت شود که دست کنفدراسیون را باز کند و دغدغههای آن را برطرف کند تا اقدام مالی را به اجبار حکمی بینالمللی انجام بدهد. البته با توجه به زمانبر بودن کار در CAS، چنین اقدامی به اجرای حکم کالدرون نمیرسد.
همچنین باید در نظر داشت که قواعد کار در فیفا و CAS متاثر از قوانین و قواعد کشور سوییس است و شاید امید چندانی هم به این امر نباشد ولی به هر حال اقدام موثرتری به نظر میرسد.