دقیقهای ۳ میلیون و ۵۶۰ هزار تومان ناقابل!
به نظر موضوع تکراری میرسد؛ اما بدون شک هرچه از ننگین بودن قرارداد مارک ویلموتس با فدراسیون فوتبال ایران بگوییم، کم است. قرارداد که نه؛ چیزی شبیه به ۲ دستی تقدیم کردن میلیاردها تومان پول بیتالمال به فردی که تنها ۲۹ روز کاری در ایران بوده و دستاوردش باخت مقابل عراق و بحرین و در آستانه حذف قرار دادن تیم ملی کشورمان از مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر بود. امیر عباس زمانیان _ خبرنگار: مردان فدراسیون فوتبال نیز چند امضا رسمی هم به پای ترکمانچای نوین زدهاند تا از اعتبار قانونی ساقط نشود.
فدراسیون فوتبال ایران تاکنون مبلغ ۲ میلیون یورو به سرمربی سابق تیم ملی پرداخت کرده و درصورتیکه بازنده پرونده حقوقی تشکیلشده در فیفا لقب بگیرد، باید مبلغ ۵ میلیون یورو دیگر نیز تقدیم جانشین کارلوس کیروش کند. مبلغی که در این اوضاع بیسر و سامان اقتصادی، نگرانیها را چند برابر میکند.
۱۸ آبان ۱۳۹۸، مارک ویلموتس در آستانه بازی حساس تیم ملی مقابل عراق پس از دریافت پول نقد در ترکیه راضی به ایستادن کنار زمین شد و راضی کردنش مبلغ ۲ میلیون یورو برای فدراسیون فوتبال ایران آب خورد. فدراسیون که نه؛ بهتر است بگوییم وزارت ورزش و جوانان. نرخ ارز معاملاتی در بازار ۱۸ آبان، ۱۲٫۶۵۰ تومان به ازای هر یورو بوده و وزارت مبلغ ۲۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان (دستکم) و بهاحتمال زیاد (۲۷ میلیارد و ۸۳۰ میلیون تومان) نقد در چمدان را به مارک ویلموتس تحویل داد.
مارک ویلموتس، از ۶ ماه و ۲۳ روز کاری، فقط ۲۹ روز در ایران حضورداشته و بررسی کارنامهاش با تیم ملی ایران، کار سختی نیست: ۴ بازی رسمی، ۲ پیروزی مقابل هنگکنگ و کامبوج و باخت مقابل عراق و بحرین که با جریحهدار شدن غرور ملی همراه شد. نتایجی که کار صعود تیم ملی کشورمان به جام جهانی ۲۰۲۲ قطر را نیز به اما و اگر کشانده است.
ضمن اینکه سرمربی سابق تیم ملی فارغ از مبلغ قرارداد، بابت هر پیروزی مبلغ ۶۰۰۰ یورو و بابت هر تساوی ۳۰۰۰ یورو دریافت میکرده. یعنی ۱۲۰۰۰ یورو پاداش بابت پیروزی برابر کامبوج و هنگکنگ! بازی مقابل هنگکنگ در تاریخ ۱۹ شهریور ۱۳۹۸ و بازی مقابل کامبوج در تاریخ ۱۸ مهرماه سال گذشته به انجام رسید که با محاسبه نرخ ارز، پاداش دریافتی توسط مارک ویلموتس به سبب همین ۲ پیروزی، مبلغ ۱۵۲٫۷۰۰٫۰۰۰ تومان بوده است.
طبق قرارداد ۳ ساله بین فدراسیون فوتبال ایران و سرمربی بلژیکی، موعد پرداخت سالانه مطالبات ویلموتس، در ۴ قسط و هر ۳ ماه یکبار، به مبلغ ۵۶۲٫۵۰۰ یورو (معادل ۱۴ میلیارد و ۲۸۸ میلیون و ۶۲۵ هزار تومان بنا به قیمت ارز معاملهشده در بازار ۳۰ تیرماه). البته، این قرارداد نکات ریز و درشت بسیاری دارد:
در یکی از بندهای قرارداد ذکرشده اگر سرمربی تیم ملی قصد فسخ قرارداد بر اساس دلایل پذیرفتهشده و منطقی که در فیفا و دادگاه CAS موردقبول است را داشته باشد و بتواند این دلایل را ثابت کند، حقوق ۳ ماه از قراردادش را دریافت خواهد کرد. اما مساله قابلتأمل در این بند، ادامهاش و گنجانده شدن یک عبارت خاص در آن است.
در پایان بند مذکور که شامل دریافت مطالبات مارک ویلموتس است، عبارت “Or Certain Fee” به معنای “یا مبلغ خاص (تعیینشده)” به چشم میخورد که فدراسیون فوتبال ایران را با بحران عجیبوغریبی روبهرو میکند.
اینکه چرا هنگام بسته شدن قرارداد، دقتی به کار گرفته نشده و از حقوقدانان کارکشته دعوت به همکاری نشده است؛ جای تعجب و سوال دارد که در حال حاضر، نه فدراسیون فوتبال و نه شخص مهدی تاج، پاسخگوی این موضوع نبودهاند.
جالب اینجاست که قرارداد مارک ویلموتس با تیمهای سابقش، به ترتیب ۸۹۰ هزار دلار (تیم ملی بلژیک) و ۱٫۸۰۰ میلیون یورو (ساحلعاج) بوده است؛ اما این مرد بلژیکی در تیم ملی فوتبال ایران، با قراردادی به ارزش سالانه ۲٫۲ میلیون یورو مواجه میشود. با یک حساب سرانگشتی، به اعداد جالبی میرسیم که در ادامه مطلب به آنها اشاره خواهیم کرد.
فدراسیون فوتبال ایران که حالا با شکایت مارک ویلموتس مواجه و کار به مراجع حقوقی کشیده شده است، سناریوهای متفاوتی را پیش روی خود میبیند. فرضیههای متفاوتی که یکی از آنها، میتواند فوتبال کشورمان را تا مرز ورشکستگی کامل پیش ببرد.
در ماجرای شکایت ویلموتس از ایران که مبنایش در همان یکبند جالبتوجه دیده میشود، ۳ سناریو محتمل وجود دارد و بررسی فرضیهها، وضعیتی که فدراسیون فوتبال ایران در آیندهای نهچندان دور با آن مواجه خواهد شد را مشخص میکند.
فرضیه اول اینکه فدراسیون فوتبال ایران بتواند ثابت کند ویلموتس قرارداد را بیجهت فسخ و تیم ملی را رها کرده است. در این حالت، پرونده به نفع فوتبال ایران تمام خواهد شد و حتی سرمربی بلژیکی باید پول اضافهای که دریافت کرده را بازگرداند. اگرچه فدراسیون در حال پیگیری این پیشفرض با تمام توان و قدرت است؛ اما این احتمال، با توجه به روند ماجراها و تحولات و همچنین سابقه فوتبال ایران در مراجع قضایی بینالمللی، بسیار بعید به نظر میرسد.
فرضیه دوم این است که ویلموتس بتواند ثابت کند فسخ قراردادش دلایل منطقی داشته و فقط حقوق پرداختی ۳ ماههاش که در قرارداد ذکرشده را وصول خواهد کرد. در این صورت، فدراسیون باید غرامتی ۳ ماهه بپردازد؛ اما این بار نیز تفسیری وجود دارد که این عدد را از ۳ ماه، به همان ۳ دوره پرداختی مندرج در قرارداد میرساند. این موضوع، تفسیری است که اگر ثابت شود، ضرر قابلتوجهی را برای فوتبال کشور در پی خواهد داشت.
با توجه به اینکه در قرارداد این مربی، پرداخت حقوق یکسالهاش در ۴ قسط و بهصورت هر ۳ ماه یک قسط منظور شده، احتمال بر این است که فدراسیون در صورت شکست در این پرونده، باید ۳ دوره حقوقی به مارک ویلموتس بپردازد. درواقع، تیم حقوقی ویلموتس در حال تفسیر بند مذکور بر این مبنا هستند که منظور قرارداد، همان پرداخت دوره است که در چنین فرضی، میبایست ۳ دوره به سرمربی سابق تیم ملی پرداخت شود.
قیمت یورو در بازار معاملاتی ۳۰ تیرماه، ۲۵٫۴۰۲ تومان بوده و با یک حساب سرانگشتی، میتوان به عمق فاجعه در قرارداد آقای بلژیکی پی برد. در چنین فرضیهای، فدراسیون فوتبال ایران رقمی بیش از یکمیلیون و ۶۰۰ هزار یورو (بیش از ۴۰ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان) غرامت خواهد داد!
اما فاجعه در فرضیه سوم است و اگر رخ دهد، فوتبال ایران دچار بحران بسیار بزرگی شده و به عبارتی تا مرز ورشکستگی رسمی خواهد رسید. اگر مارک ویلموتس علاوه بر اینکه بتواند ثابت کند در فسخ قرارداد، دلایل منطقی داشته و با توجه به همان بخش پایانی بند فسخ، کل مبلغ قرارداد ۳ سالهاش را دریافت کند، فدراسیون فوتبال باید مبلغ ۶ میلیون و ۷۵۰ هزار یورو، به این مربی بلژیکی پرداخت کند.
این مبالغ و فرضیههای سهگانه، در حالی است که هنوز تکلیف این پرونده مشخص نیست و با توجه به نوسان قیمت ارز در کشور، امکان افزایش آن وجود دارد. این محاسبات و بررسی احتمالات درباره این پرونده، در صورتی است که فدراسیون فوتبال ایران هماکنون بابت مبالغی که به مارک ویلموتس پرداخت کرده، بدهی سنگینی نیز به شرکت “شستا” دارد.
موارد مذکور، زیر و بم قرارداد فدراسیون فوتبال ایران با مارک ویلموتس و گنجانده شدن یک پرانتز عجیبوغریب دربند فسخ بود. درحالیکه مهدی تاج با اطمینان کامل از “بینظیر” بودن قرارداد صحبت به میان آورده بود، وجود این پرانتز دربند فسخ، میتواند حدود ۵ میلیون یورو (بیش از ۱۲۷ میلیارد تومان) برای فدراسیون فوتبال ایران هزینه در برداشته باشد.
درحالیکه پس از رفتن کارلوس کیروش، مسوولان از طلوع باشکوه صحبت به میان میآوردند و سرانجام از طریق برخی واسطهها که در این مقاله جایی برای بررسیشان نیست، به مارک ویلموتس رسیدند که این مرد بلژیکی، ۲۹ روز کاری در ایران بوده و احتمال دارد با توجه به همان بند قرارداد، مبالغ مذکور را بهصورت تمام و کمال دریافت کند. یعنی حضور مارک ویلموتس در ایران، دقیقهای ۳٫۵۵۹٫۴۳۹ تومان هزینه در برداشته است. حال خودتان حساب کنید از این دقایق گرانبهای حضور ویلموتس در ایران، چقدرش در خواب گذشته، چقدر در حال گشتوگذار بوده و چقدر هم تیم ملی را تمرین داده یا به عبارتی وظیفهاش را انجام داده است.
راستی؛ یورگن کلینزمن، زینالدین زیدان، ژوزه مورینیو و سایر بزرگان مربیگری در فوتبال جهان، هنوز هم در صف مذاکره با فدراسیون فوتبال قرار دارند؟!
انتهای پیام/