دخالتهای بیمنفعت مجلسیها
مریم سرخوش – خبرنگار: نماینده فلاورجان و عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی گفته اگر رای صادره به سود سایپا را تغییر ندهند با فدراسیون فوتبال برخورد میکنیم تا بازهم شاهد دخالت برخی نمایندگان در امور فوتبال باشیم که سالهاست مورد تایید نهادهای بینالمللی ورزشی و حتی فدراسیون فوتبال نیست. اتفاقی که البته در برهههای مختلف با موجی از اعتراضات هم همراه شده که دخالت برخی نمایندگان در امور باشگاهها و فدراسیون فوتبال با ژست مردمگرایی نهتنها مشکلات را حل نکرده که ایجاد حواشی میان هواداران را هم رقمزده است.
چنین دخالتهایی در کجای قانون تعریف شده است؟
دیدار سایپا – پیکان از هفته بیستوسوم لیگ برتر فوتبال در حالی برگزار شد که انجام شش تعویض از سوی پیکانیها پیروزی خارج از خانه این تیم را تحتالشعاع قرار داد و پس از آن بود که کمیته انضباطی حکم به ۳ بر صفر شدن بازی به نفع سایپاییها داد. حکمی که علاوه بر انتقاد پیکانیها و استعفای سرمربی این تیم اعتراض فوتبالیها را هم به همراه داشت چرا که شرایط تیمهای انتهای جدول ازجمله نساجی و ذوبآهن را هم تحتالشعاع خود قرار میداد. حالا سید ناصر موسوی لارگانی، نماینده فلاورجان در مجلس هم درباره رای صادره کمیته انضباطی به سود سایپا که منجر به سقوط ذوبآهن و حضور در منطقه سقوط جدول لیگ برتر شده به ایسنا گفته که حقیقتا از برخی از ناداوریهایی که فدراسیون انجام میدهد، تعجب میکنیم. این جای سوال دارد چرا فدراسیونی که باید بیطرف باشد یکسری جانبداریها و طرفداریهایی انجام میدهد تا تیمهای مدنظر خودشان بتوانند پلههای صعود را طی کنند. در این باره به فدراسیون فوتبال و کمیته انضباطی هشدار میدهیم اگر رای صادره به سود سایپا را تغییر ندهند در مجلس شورای اسلامی با آنها برخورد میکنیم.
اینکه رای کمیته انضباطی به نفع سایپا اعتراض فوتبالیها را به همراه داشته قبول آنهم درحالیکه مواردی از این دست در فوتبال بسیار زیاد وجود داشته اما چنین حکمی برای آنها صادر نشده است، اما نکته اینجاست تصمیمات فوتبالیها چه ارتباطی به نمایندگان مجلس دارد؟! چنین دخالتهایی در کجای قانون تعریف شده است؟ آیا نمایندگانی که کار اصلی آنها قانونگذاری و نظارت است بر قوانین فیفا که هرگونه دخالت دولت و نهادهای دیگر در امور فوتبال را ممنوع کرده، آگاهی دارند؟ آنهم درحالیکه ماجرای ورود مجلسیها به فوتبال طی سالهای اخیر نهتنها دردی درمان نکرده که پروندههای تشکیل شده برای مهمترین تخلفات فوتبالی برخی روسای فدراسیون هم همچنان بیپاسخ مانده و باگذشت ماهها نتیجه ورودشان به مشکلات فوتبال همچنان مسکوت است. تابستان ۹۹ بود که مجلسیها از رسیدگی به تخلفات رخداده در پرونده مارک ویلموتس و ضرر ۱۰ میلیون یوروییاش به فوتبال ایران خبر دادند. اما در آستانه یکسالگی پیگیریهای مجلس هیچیک از آشپزهای آش شور قرارداد «ویلموتسچای» نهتنها برکنار نشدند که مهدی تاج به خواسته خودش و به بهانه بیماری از فدراسیون فوتبال کنارهگیری کرد. حیدر بهاروند بهعنوان یکی از اعضای هیات رییسه و تاییدکنندگان قرارداد ویلموتس پس از یک دوره سرپرستی ریاست فدراسیون همچنان بر مناصب قبلی مانده و صندلیهایش در فدراسیون شهابالدین عزیزیخادم هم حفظ شده است. برای دیگر اعضای هیات مدیره آن دوره هم همین اتفاقات رخداده و حتی مجلسیها هم نتوانستند آنها را برای بحرانی که برای فوتبال رقمزده شده مجبور به عذرخواهی کنند.
دخالتهایی که تکرار میشود
طی سالها برخی نمایندگان مجلس به دلایل مختلف در امور کوچک و بزرگ فوتبال دخالت کردهاند از فدراسیون و تیم ملی تا امور باشگاهها. اما درنهایت این دخالتها نفعی جمعی برای فوتبال رقم نزده و گاهی به ایجاد حواشی در میان هواداران تیمهای مختلف هم منجر شده است. در مجلس دهم برخی از نمایندگان مجلس با ارسال نامهای به کارلوس کیروش، سرمربی تیم ملی خواستار تغییر در لیست بازیکنان و اضافه شدن سیدجلال حسینی و وریا غفوری به لیست کیروش شدند. به گفته کاظم اولیایی مدیرعامل اسبق باشگاه استقلال دخالت نمایندگان مجلس یازدهم به دلیل اعتراض هوادار مقابل مجلس، انتخاب مدیر استقلال را عقب انداخت. در شهریور ۹۶ به دلیل بحران عدم نتیجهگیری باشگاه استقلال در رقابتهای لیگ برتر چند نماینده مجلس خواستار تغییر کادر فنی شدند. پس از دیدار تراکتور و سپیدرود در لیگ هجدهم که با باخت تبریزیها همراه شد، نمایندگان آذربایجان درخواست سه بر صفر شدن این دیدار یا تکرار آن را داشتند. مهر ۹۸ پرسپولیس و استقلال در مرحله یک شانزدهم نهایی رقابتهای جام حذفی موفق به شکست حریفانشان شدند و نماینده تبریز، آذرشهر و اسکو پیروزی سرخابیها در دقایق پایانی را موردانتقاد قرار داد و نامهای عجیب برای وزیر ورزش نوشت. عجیبتر اینکه چند سال پیش در جلسه علنی مجلس شکست سنگین استقلال مقابل العین امارات مطرح شد و نمایندگان مجلس به خاطر این شکست به باشگاه استقلال تذکر دادند. عدهای از نمایندگان هم برای بازگشت حمیدرضا گرشاسبی به منصب مدیرعاملی پرسپولیس امضا جمع کردند. نمایندگان دیگری هم از استانهای متفاوت داشتیم که به اشتباهات داوری رخداده علیه تیمهای حوزه انتخابیهشان اعتراض میکردند. امسال هم محمدمهدی فروردین، رئیس فراکسیون ورزش مجلس به انتصابات جدید فدراسیون فوتبال ورود کرده و گفته که به این مسئله ورود کردیم و به فدراسیون به جد تذکر دادیم. در بحث انتخابات فدراسیون فوتبال، موضع ما بیطرفی بود ولی الان از نقش نظارتی کوتاه نمیآییم. به احترام جامعه ورزش، مردم و فوتبالدوستان هر کمکی از دستمان بربیاید انجام میدهیم و این را وظیفه قانونی و شرعی خودمان میدانیم.
رفتارهای عوامگرایانه!
البته مهدی تاج، رییس اسبق فدراسیون فوتبال در زمان تصدیاش درباره تمام تذکراتی که به مجموعههایش داده میشد گفته بود ما خود را بهعنوان خادمان فوتبال مکلف به پاسخگویی مردم و نمایندگان مجلس که نمایندگان ملت هستند میدانیم اما با دخل و تصرف نمایندگان در امور اداری فوتبال که همانا ابقاء و اخراج روسای فدراسیون است مخالفیم. بهعلاوه اینکه کارشناسان حقوقی هم معتقدند که بر اساس قانون، نمایندگان مجلس باید روی تمام موارد نظارت کنند و این نظارت بر تمام اوضاع جامعه و یکی از وظایف نمایندگان مجلس است که نظارت بر حُسن انجام مقررات داشته باشند اما آنها تنها میتوانند بر اساس اختیاراتی که دارند و بهعنوان ناظر اگر قوانین و مقررات زیر پا گذاشته شد، ماجرا را به مرجعی که مرتبط با موضوع است، اعلام کنند نه اینکه مستقیما فوتبال را تهدید و اعمال فشار کنند. آنهم درحالیکه اقدام و اعتراض نمایندگان تاکنون راه نجاتی برای عبور فوتبال از بحرانهای اقتصادی، بیانضباطی، مدیریتی و حتی وقایع عجیبی که در آن رقم خورده نبوده و نتوانسته گره کور مدیریت در فوتبال ایران را باز کند.
در چنین شرایطی هم این احتمال وجود دارد که اگر نمایندگان برای حمایت از فوتبال از مسیر درستی وارد نشوند، اعتراضهای اینچنینی آنها را در مظان اتهام رفتارهای عوامگرایانه قرار بدهد. در حالحاضر پس از اعلام چندباره واگذاری پرسپولیس و استقلال به بخش خصوصی و عرضه سهام آنها در بازار سرمایه وزارت ورزش از عزم جدی برای این واگذاری خبر میدهد اما اعتراضهای عمدهای به نحوه واگذاری غیرکارشناسانه این تیمهای پرطرفدار در ماههای آخر حضور وزیر ورزش بر رأس وزارت وجود دارد. مجلس با ابزار نظارتیاش میتواند این داستان را پی بگیرد و ترتیبی بدهد که تغییر مالکیت سرخابیها در شرایطی صورت بگیرد که واگذاریها مشکلات دیگری به بحرانهای قدیمی ۲ تیم اضافه نکند. خصوصی شدن پرسپولیس و استقلال هدفی بود که بارها از سوی تصمیمگیران در وزارت ورزش و جوانان به آن اشاره شد و حتی مسعود سلطانیفر کمیتهای برای واگذاری سرخابیها تشکیل داد تا شاید این هدف به سرانجام برسد اما در شرایطی که زمان اندکی تا پایان دولت باقیمانده این واگذاریها همچنان در ابهام قرار دارد. البته کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی وزیر ورزش را فراخوانده تا پیرامون واگذاری ۲ تیم توضیحاتی ارائه دهد اما با توجه به پایان زمان دولت کنونی بعید است دیگر اتفاقی برای سلطانیفر برای آنچه در تاخیر این واگذاریها صورت گرفته رخ دهد و حتی جوابگوی آنچه بعد از واگذاری صورت میگیرد باشد. آنهم درحالیکه طی سالهای اخیر باید پرسپولیس و استقلال به معنی واقعی کلمه خصوصی میشدند و این ازجمله وظایف مجلس برای توضیح از وزیر درباره محقق نشدن چنین شرایطی بوده است.
کمی هم توجه به حق پخش
از دیگر خدمات مهمی که نمایندگان مجلس میتوانند به فوتبال داشته باشند، آزادسازی حقپخش تلویزیونی است. صداوسیما سالهاست که حق فوتبالیها را نمیدهد و در بحران مالی بزرگی که برای همه تیمهای ایرانی ازجمله پرسپولیس و استقلال رقم خورده شریک است. بیشک اگر سهم چشمگیر تیمها و سرخابیها از حقپخش تلویزیونی به آنها پرداخت میشد دیگر شکایت خارجیها هم برای تیمها و بسته پنجرههای نقل و انتقالات دردسرساز نمیشد. درباره دیگر تیمهای لیگ هم مجلس میتواند با اصلاح قانون منع دولت از کمک به ورزش قهرمانی، موانع وزارت ورزش برای یاریرساندن به سرخابیها را حذف کند. این اتفاق حتی میتواند به سروسامان گرفتن تیمهای وابسته به نهادهای دولتی ازجمله نفتیها هم منجر شود. وزارت نفت بهخاطر ممنوعیت کمک به ورزش قهرمانی، قادر به یاری تیمهایی نیست که چشم و چراغ مردم یک شهر هستند و ما هم اتفاقاتی که برای پارس جنوبی در فصل قبل رخ داد را هنوز از یاد نبردهایم. به همین خاطر است که معتقدیم ایکاش نمایندگان محترم مجلس به جای ورود به مسائلی که تاکنون دردی از بحران فوتبال درمان نکرده اگر خواهان دخالت و ورود به امور فوتبال هستند رسیدگی اصولی به مهمترین مشکلات این حوزه را مدنظر قرار دهند که مفیدتر از برگزاری جلسه با پیشکسوتان یک تیم، تذکر برای باخت سنگین در آسیا، پیگیری حکم کمیته انضباطی برای تیمها و سوتهای اشتباه داوری و حتی انتصابهای مدیریتی در سطح باشگاهها باشد.
انتهای پیام/