در دو روز گذشته اتحادیه جهانی کشتی اسامی ۵ قهرمان برتر تاریخ کشتی ایران را منتشر کرد که در این لیست ۵ نفره، نام ۴ آزادکار و یک فرنگی کار دیده می شود.
با توجه به اینکه تا المپیک ۲۰۱۲ لندن، هیچ فرنگی کار ایرانی قهرمان المپیک نشده و این رشته در ایران تا سال ۲۰۰۵، هرگز به گرد پای رشته آزاد نمی رسید و در جهان حرف زیادی برای گفتن نداشت، انتخاب اتحادیه جهانی نیز مبنای درستی داشته چراکه انتخاب آنها براساس نتایج تاریخ بیش از ۶۰ ساله کشتی ایران در جهان بوده است.
بر اساس اعلام اتحادیه جهانی، جهان پهلوان غلامرضا تختی، حمید سوریان، عبدالله موحد، رسول خادم و حسن یزدانی به ترتیب در ردههای اول تا پنجم برترین کشتی گیران ایران قرار گرفته اند.
نکته جالبی که این خبر برای کشتی ایران دارد، ابتدا در مورد مرحوم تختی است. در این رده بندی مرحوم تختی با یک طلا و ۲ نقره المپیک، ۲ طلا و ۲ نقره جهان و یک طلای بازی های آسیایی در جایگاه نخست قرار دارد و عنوان بهترین کشتی گیر تاریخ ایران را به دست آورده است.
در نیم قرن فقدان جهان پهلوان، آنقدر از خصایص اخلاقی ویژه و بزرگی های رفتاری این کشتی گیر عنوان شده که وجه قهرمانی او کاملا در مقابل جوانمردی هایش پنهان شده است، درحالیکه مرحوم تختی یکی از بزرگ ترین قهرمانان کشتی ما بوده که رکورد ۴ دوره حضور در المپیک و کسب سه مدال از این رویداد را در کارنامه دارد. دوره قهرمانی او یکی از طولانی ترین دوره های قهرمانی یک ورزشکار حرفه ای است و این موضوع نیز سلامت زندگی این مرد بزرگ را نشان می دهد.
جهان پهلوان تختی از سال ۱۹۵۱ و مسابقات جهانی هلسینکی فنلاند تا سال ۱۹۶۶ و مسابقات جهانی تولیدوی آمریکا، عضو تیم ملی ایران بوده است. نزدیک به ۱۷ سال قهرمانی و ماندن در اوج، آن هم در کشتی، کار هر کسی نیست، اما تختیِ بزرگ، در کنار افتخارات زیادی که برای کشتی ایران به ارمغان آورده و مرد سه مداله کشتی ایران در المپیک نیز محسوب می شود، نامی است که قطعا در رأس دیگر قهرمانان بزرگ این سرزمین قرار می گیرد.
حمید سوریان نایب رئیس فعلی فدراسیون کشتی، با یک طلای المپیک در سال ۲۰۱۲، ۶ طلای جهان که شروعش از مسابقات جهانی ۲۰۰۵ بوداپست بوده و ۲ طلای آسیا در جایگاه دوم برترین کشتی گیر تاریخ ایران جای گرفته است.
سوریان قطعا بی نظیر است. به لحاظ کسب مدال طلا، بی شک، نفر اول این لیست که هیچ، پرافتخارترین ورزشکار ایرانی است.
او از مسابقات جهانی ۲۰۰۵ بوداپست تا المپیک ۲۰۱۶ ریو، در ۱۱ سال عضویت در تیم ملی ایران، موفق به کسب ۷ مدال طلای جهانی و المپیک شده که این برای کشتی گیر سبک وزنی که کیلوهای زیادی را از وزن بدنش کم می کرده، افتخار فوق العاده ای است.
اگر تغییرات پیاپی در رأس کادرفنی تیم ملی فرنگی و برخی از حاشیه های روز و متداول کشتی نبود، سوریان حتی می توانست تعداد مدال هایش را به ۱۰ برساند. او در المپیک ۲۰۰۸ پکن قربانی وضع بد اردوی تیم ملی و حاشیه های عجیب و غریب آن روزهای تیم ملی شد و در المپیک ۲۰۱۶ ریو نیز چوبِ تصمیمات اشتباه فنی را خورد و درحالیکه فاصله کمی برای ریکاوری بعد از کسب سهمیه المپیک داشت، با بدن و ذهنی ناآماده، درحالیکه به نظر می رسد دیگر نایی برای کشتی گرفتنش نمانده، شکست خورد و تلخ از کشتی خداحافظی کرد.
عبدالله موحد سومین انتخاب اتحادیه جهانی کشتی برای کشتی ایران است. تا پیش از اینکه حمید سوریان تعداد طلاهایش را به عدد هفت برساند، عبدالله موحد پرافتخارترین کشتی گیر ایران به لحاظ تعداد مدال طلا بود.
او با یک طلای المپیک ۱۹۶۸ مکزیکوسیتی، ۵ طلای جهان و ۲ طلای بازی های آسیایی در رده سوم قرار گرفته است. او هم البته یک رکورد اختصاصی دارد و آن اینکه برخلاف سوریان که در کسب مدال طلایش وقفه ایجاد شد، موحد به صورت متوالی این مدال ها را کسب کرده است.
۶ سال در اوج بودن، کاری است که در کشتی ایران تنها عبدالله موحد از پس آن برآمده، ۶ سال بدون شکست بودن و طلایی شدن.
نفر بعدی این لیست، رسول خادم است. رئیس پیشین فدراسیون کشتی و سرمربی سابق تیم ملی آزاد، دارنده یک طلا و یک برنز المپیک، ۲ طلا و یک نقره جهان، یک طلا و یک نقره بازی های آسیایی و ۵ طلای آسیا که سبک خاص و ویژه خود را در کشتی داشته و در سه فینال جهانی ماخاربک خادراتسف روس را از پیش رو برداشته است.
رسول خادم در بین ۵ نفری که اتحادیه جهانی به عنوان نفرات برتر تاریخ کشتی ایران معرفی کرده، تنها کسی است که ریاست فدراسیون و سرمربیگری تیم ملی را تجربه کرده و در این وضعیت نیز تیم هایش قهرمان جهان شده اند.
اما رده پنجم و آخر این رده بندی نیز به حسن یزدانی آزادکار حال حاضر ایران اختصاص دارد. یزدانی با یک طلای المپیک، ۲ طلا، یک نقره و یک برنز جهان، یک طلای بازی های آسیایی و یک طلای قهرمانی آسیا آخرین قهرمانی است که اتحادیه جهانی از او اسم برده است.
قطعا نام امامعلی حبیبی قهرمان المپیک ۱۹۵۶ ملبورن و صاحب سه مدال طلای جهانی و طلای بازی های آسیایی هم می توانست در بین این نفرات قرار بگیرد، اما اتحادیه جهانی حسن یزدانی را در این لیست قرار داده چراکه او در حال حاضر کشتی می گیرد و با توجه به اینکه ۲۶ سال سن دارد و کشتی گیر وزن کم کن نیست، می تواند حتی در دو المپیک و چندین مسابقه جهانی دیگر مدال بگیرد.
ضمن اینکه او اکنون گزینه اول کشتی دنیا برای کسب مدال المپیک ۲۰۲۱ توکیو نیز در وزن ۸۶ کیلوگرم محسوب می شود.
علیرضا دبیر هم قطعا در رده های بعدی برترین های تاریخ کشتی جهان قرار می گیرد، اودر المپیک ۲۰۰۰ سیدنی صاحب مدال طلا شده و یک طلا و سه نقره جهانی نیز در کارنامه دارد.
مرضیه دارابی