اهمالکاری یا مخفی کاری؟ عمدی یا سهوی؟
ابراهیم فتاحی – خبرنگار: بازی با ذوبآهن لغو شد بدون آنکه برای آن توضیحی وجود داشته باشد. یک بازی حساس که میتوانست کمک زیادی برای پرسپولیس باشد تا در فینال آسیا موفقتر عمل کند.
در فینال لیگ قهرمان از اشتباه در چینش نفرات از طرف گلمحمدی تا اشتباهات ریز و درشت بازیکنان را که میتوانست تحت تاثیر دوری از شرایط مسابقه هم باشد، شاهد بودیم. مصاف با ذوبآهن میتوانست جلوی بعضی از آنها را بگیرد.
حالا این سوال هم ذهن ما رو به خود مشغول کرده است که «آیا ممکن است کادر فنی تیم پرسپولیس و به تبع آن کادر مدیریتی باشگاه هم بدشان میآمد که بازی، یک جورهایی بر هم بخورد؟»
واقعیت این است که بر هم خوردن ناگهانی بازی با ذوبآهن به قدری عجیب بود که آدمی به همه چیز، حتی خودش شک میکند چه رسد به عاملان آن. تا اینجا توضیحاتی که ارائه شد هم اصلا قانع کننده نبود.
البته نیاز به یادآوری نیست که پرسپولیس همان روز نسبت به موضوع واکنش نشان داد و در نامهای که ۳ بند اساسی داشت، سوالها و درخواستهایش را مطرح کرد.
باشگاه پرسپولیس در بازگشت تیم از قطر هم در یکی از اولین اقداماتش، در نامهای مجدد به سازمان لیگ خواهان به جریان افتادن پرونده و دریافت پاسخ رسمی به نامه رسمی خود شد. عجیب است که در عمل بدون این نامه دوم، به نظر موضوع یک جورهایی مشمول مرور زمان و فراموشی میشد!
اگر غیر از این بود، بررسی ماجرا نباید تا به امروز عقب میافتاد که در آستانه بازی با ذوبآهن، تازه قرار است موضوع را بررسی کنند. شاید از همین مدل برنامهریزی باید حدس بزنیم که انتهای این ماجرا قرار نیست برای پرسپولیس چیزی بیش از هیچ چیز باشد.
* پرسپولیس، چرا از ذوبآهن مستقیم به کمیته انضباطی شکایت نکرد
در شرایط فعلی شاید این سوال برای هواداران مطرح باشد که چرا پرسپولیس از ذوبآهن به صورت مستقیم به کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال شکایت نکرده و خواستار نتیجه ۳ بر صفر نشد؟
پیگیر این سوال هم شدیم. در وهله اول مساله این است که شکایت باید بر اساس مستندی قابل ارائه صورت بگیرد. حدس و گمان در محکمهای که گاهی در آن دلیل و مدرک هم جایی ندارد راه به جایی نمیبرد. ذوبآهن از انجام بازی سر باز نزد. اتفاقا خودش را مشتاق هم نشان داد. برای حفظ ظاهر یا از سر واقعیت اعتراضی ضمنی هم به عدم برگزاری مسابقه داشتند. به هر حال پرسپولیس چنین امکانی رتا نداشت و اگر هم داشت، روال این نیست که نامه برای کمیته انضباطی برود. در واقع فرایند کار با آنچه در دادگاهها وجود دارد، متفاوت است. باشگاه باید نامه خود را برای فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ بزند و آنها هستند که بر اساس تکلیف ذاتی خود، باید آن را به کمیته انضباطی ارجاع بدهند. موردی که پرسپولیس هم انجام داد. البته نگارش نامه میتواند متفاوت باشد ولی منوط به آنکه با توجه به دلایل و مستندات روشن این کار را انجام میداد. با وجود این همان نامه اولی که ارسال شد جوابگوی کار بود و باید پیگری لازم از سوی سازمان لیگ انجام میشد.
*چرا سازمان لیگ، پاسخ پرسپولیس را نداد
بازی پرسپولیس و ذوبآهن از سوی سازمان لیگ فوتبال لغو شد و به تعویق افتاد. هنوز درباره چرایی این موضوع توضیح روشنی ارائه نشده است. عجیب این که به خود پرسپولیس نگفتند این بازی چرا کنار گذاشته شده است.
باشگاه پرسپولیس در بند اول نامه و اعتراض ارسالی خود، مشخصا خواستار توضیح در این باره شدند. طبعا اگر بخشی از دنیای متمدن بودیم این سوال بیجواب نمیماند و بالاخره در حد این که به شما ربطی ندارد هم که شده، یک جوابی میدادند. حد اقل این که میتوانستند بگویند، موضوعاتی در حال بررسی است که یا به کمیته انضباطی ارجاع میشود یا بعد از روشن شدن به خود شما اعلام میکنیم. این اتفاق روی نداد. باشگاه پرسپولیس تا لحظه نگارش این مطلب هم تاکید داشت که سازمان لیگ از هر گونه پاسخگویی حتی بعد از ارسال نامه دوم و یادآوری امتناع کرده است.
آنها البته با استناد به اظهارات عضو کمیته انضباطی اعلام کردند که باشگاه پرسپولیس به استناد این اظهارات از ارجاع پرونده به کمیته انضباطی مطلع شده است. پرسپولیس در بند سوم نامه خود نیز، خواهان پیگیری این موضوع در کمیته انضباطی شده بود.
*ذوبآهن پنهانکاری کرد یا اهمال کاری؟
یکی از سوالهایی که از آن روز مطرح است این که آیا ذوبآهن درباره بازیکنان کرونایی خود، پنهانکاری کرد و اطلاعات نادرست داد که بازی لغو شد یا پای مساله دیگری در کار بود؟
یحیی گلمحمدی، سرمربی پرسپولیس نیز اخیرا از عدم صداقت بعضی از باشگاهها گلایه کرد و گفت بعضی از بازیکنان و مربیان کرونایی بدون مشکل در زمین حاضر میشوند و کاردشان را انجام میدهند. این حرف به معنای ان است که بعضی تیمها بدون توجه به خطرات احتمالی با دست کاری اطلاعات، اقدام به استفاده از نفرات کرونایی میکنند. واقعیت این که تستهای مورد استفاده و نحوه جمعآوری نمونه از سوی بعضی مراکز به قدری ضعیف است که ناخواسته اطلاعات نادرست ارائه میکنند. آیا در مورد ذوبآهن، اتفاقی مشابه این روی داده بود؟
در روزهای گذشته شاهد بودیم که بعضی سایت های خبری به گزارش از زهره هراتیان، رییس ایفمارک، آوردند که تخلف ذوبآهن اعلام آمار اشتباه نبوده است. به مرجع اصلی انتشار مصاحبه مراجعه میکنیم که خبرگزاری مهر بود واصلا به چنین اظهار نظری بر نمیخوریم.
زهره هراتیان در گفتوگو با این خبرگزاری گفته بود: وقتی مستنداتی ارائه شود، آنرا به کمیته انضباطی میفرستیم و متناسب با آن، افراد دخیل احضار میشوند و حکم صادر خواهد شد. چیزی که من می دانم این است که مستندات به کمیته انضباطی فدراسیون رسیده است. باید جلسه بررسی مدارک برگزار شود. یک کارشناس از ستاد مبارزه با کرونا هم در جلسه حضور خواهد داشت.
مدیر مرکز ایفمارک در پاسخ به این سوال که آیا تخلف باشگاه ذوب آهن محرز شده است؟ بدون آن که موضوع پنهانکاری در امار مبتلایان از سوی این باشگاه را تایید یا تکذیب کند، صرفا تاکید کرد: یکسری تخلفات در حوزه بهداشتی ذوب آهن رخ داده است.
*نتیجه ۳بر صفر طبق ماده ۶۲ در صورت اثبات تخلف ذوبآهن
به این ترتیب آنچه بدیهی به نظر میرسد بروز تخلف بهداشتی است. برای این منظور هم تنبیهات در نظر گرفته میشود. دلیل آن از یک سو وادار کردن باشگاهها به رعایت پروتکلها برای جلوگیری از گسترش بیماری است و از سوی دیگر برای این که مانع شوند که تیمهایی با قراردادن عمدی خود در معرض آلودگی باعث ایجاد اختلال در انجام بازیها شوند.
به هر حال در شرایطی که در روزهای گذشته اظهارات عجیبی مطرح شده بود مبنی بر این که از جانب پرسپولیس درخواستی به کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال نرسیده است صحبتهای زهره هراتیان حکایت از رسیدن مستندات به این کمیته دارد.
همچنین حسین عبداللهی، عضو کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال درباره زمان رسیدگی به این پرونده اظهار داشت: «با توجه به اینکه سازمان لیگ تاریخ برگزاری این مسابقه معوقه را ۱۰دیماه اعلام کرد (در زمان انجام این مصاحبه، تاریخ جدید این مسابقه اعلام نشده بود) باید قبل از این تاریخ جلسه رسیدگی به پرونده را تشکیل بدهیم. » او افزود: «اعضای کمیته انضباطی معمولا دوشنبه هر هفته تشکیل جلسه می دهند اما احتمال دارد اوایل هفته جاری جلسه رسیدگی به مستندات دیدار پرسپولیس و ذوبآهن را تشکیل بدهیم.»
البته در عمل ما به روز دوشنبه رسیدهایم. حالا باید دید حکم چه خواهد بود؟
در مواد دستورهای مربوط به مبارزه با کرونا، ابلاغی به باشگاهها مشخصا اعلام شده است که در صورت اثبات تخلف از اجرای دستورها، موضوع برای رسیدگی به کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال ارجاع داده خواهد شد تا نسبت به آن رسیدگی صورت بگیرد.
در بند یک از ماده ۶۲ آیین نامه انضباطی فوتبال ایران که به بررسی عدم برگزاری مسابقه و ترک نمودن مسابقه میپردازد آمده است؛
اگر به علت رفتار (اعم از فعل یا ترک فعل) یک تیم یا رفتاری که یک باشگاه (تیم) مسوول آن شناخته شود (به استثنای قوای قاهره)، یک مسابقه برگزار نشود یا نیمه تمام بماند، باشگاهی (تیمی) که مسوول شناخته شود از طرف کمیته انضباطی ۰-۳ بازنده اعلام و ضمنا به پرداخت حداقل ۵۰۰میلیون ریال جریمه نقدی به علاوه تمامی خسارات وارده به سازمان لیگ و فدراسیون محکوم میشود.
البته در شرایطی که دیروز شاهد بودیم فقط ۲۴ ساعت تغییر زمان مسابقه با ذوبآهن هجمه عجیبوغریبی علیه پرسپولیس به راه انداخت و حتی کسانی اظهار نظر کردند که این موضوع اصلا به انها و تیمشان مربوط نبود، اندکی بعید است که اگر ذوبآهن تخلف فاحشی را هم مرتکب شده باشد، جسارت اعلام نتیجه ۳ بر صفر وجود داشته باشد به ویژه که بعد از آن بازی باز هم معوق میماند تا پروسه استیناف خواهی انجام شود. پس زیاد به این مساله دل نبندید.
*شاید قابل پیگرد در محاکم قضایی
تخلفات در حوزه بهداشت و بیماریهای واگیردار که البته هنوز نمیدانیم و مدعی نیستیم که شامل مورد ذوبآهن میشود یا نه، در خارج از فضای فوتبال و در محاکم قضایی هم قابل پیگرد است.
در ماده ۲۲ از قانون طرز جلوگیری از بیماریهای آمیزشی و بیماریهای واگیردار آمده است: «اشخاصی که مانع اجرای مقررات بهداشتی میشوند یا در اثر غفلت باعث انتشار یکی از بیماریهای واگیر میشوند به حبس تأدیبی و پرداخت جزای نقدی محکوم میشوند.»
انتهای پیام/