آبیها کی اعمال قانون میشوند؟
مریم سرخوش – خبرنگار: بابک مرادی، مهاجم جدید استقلال نیامده محروم شد و به دلیل شکایت ماشینسازی نمیتواند تا ۴ ماه آینده آبیهای تهران را در ادامه رقابتهای لیگ برتر همراهی کند. مشابه همان اتفاق سال گذشته برای محمد بلبلی، دیگر مهاجم آبیها که با شکایت فولاد خوزستان با محرومیت ۶ ماهه مواجه شد. انگار استقلالیها فقط برای صدور بیانیه و تاکید بر عدم مذاکره با بازیکنان شان مطیع قوانین هستند اما در جذب بازیکنان و مربیان دیگر تیمها چندان پایبندی به اصول اخلاقی مذاکرات ندارند که البته با انتقاد شدید برخی تیمهای لیگ برتری به دلیل پیشنهادهای میلیاردی و قراردادهای عجیب و غریب هم مواجه هستند.
تاوان ناکامی استقلال روی دوش دیگران
شهریور گذشته بود که مرادی بازیکن فصل قبل ماشینسازی قراردادش را با استقلال ثبت کرد و انتشار این خبر با واکنش تند مدیران باشگاه تبریزی همراه شد. بلافاصله باشگاه ماشینسازی مدارک و مستندات خود را جهت شکایت از استقلال و بابک مرادی به سازمان لیگ و کمیته تعیین وضعیت فدراسیون فوتبال ارسال و خواهان محرومیت استقلال و این بازیکن شد. در بخشی از بیانیه انتقادی این باشگاه هم آمده بود: «قراردادهای غیرمنطقی و غیرقانونی با بازیکنانی که هنوز با باشگاه قبلی خود قرارداد دارند، تبدیل به یک بدعت نامبارک شده و ظاهرا ارادهای جهت جلوگیری از آن وجود ندارد و باید تاوان قهرمان نشدن استقلال را کل فوتبال ایران باید بدهد و متاسفانه هیچ نهادی نیز به آن ورود نمیکند. در شرایط حساس اقتصادی کشور نقل و انتقالات فوتبالی ما به سمتی میرود که روشنگری آن برای مردم باعث شرم خواهد بود و مبالغی در آن رد و بدل میشود که خیلی فراتر از حقوق یکعمر کارمندی است و در روزهای گذشته نیز باشگاه استقلبابک مرادی ال تهران نقش اصلی را در افزایش بیحدواندازه این رقمها داشته است. متاسفانه مدیران این باشگاه تحت تاثیر شکست در فینال جام حذفی کشور، با رویههای غلط وارد این بازار شدهاند و روزانه با دهها بازیکن مذاکره و پیشنهاد چندین میلیاردی ارائه میدهند و درنهایت بدون عقد قرارداد آنها را با ادعاهای میلیاردی روانه بازار میکنند و کسی پاسخگوی این ضربه ناجوانمردانه به فوتبال نیست. استقلال در شرایطی با بابک مرادی عقد قرارداد کرده است که این بازیکن با باشگاه ماشینسازی تبریز قرارداد ثبتشده دارد و بدون رضایت این باشگاه هرگونه عقد قراردادی تخلف است.»
آبیها اعمال قانون میشوند؟
کمیته تعیین وضعیت بالاخره دیروز حکم نهایی را درباره مرادی و باشگاه ماشینسازی داد و این بازیکن ۴ ماه از همراهی استقلال محروم شد. اما هنوز خبری از محرومیت آبیها نیست و دراینباره شنیده میشود، استقلال احتمالا از ۲ پنجره نقل و انتقالات محروم و این حکم به زودی به آنها ابلاغ میشود. محقق شدن چنین خبری قطعا مورد انتظار جامعه ورزش و تیمهای لیگ برتری برای خاتمه عقد قراردادهای غیرقانونی و جذب ناعادلانه بازیکنان تحت قرارداد دیگر باشگاههاست. هر چند که احتمالا با اعمال این محرومیت آبیها دوباره مظلومنمایی و شوی مقصر جلوه دادن همه جز خودشان را راهاندازی کنند و ناکامیهای اخیرشان در لیگ بیستم را هم به همین حواشی و رایهای انضباطی ربط میدهند. البته آنها همین چند روز پیش با انتشار بیانیه بلندبالایی در انتقاد از لیگ برتریها و باز شدن باب مذاکرات با بازیکنان تحت قراردادشان نوشتند: «باشگاه استقلال به مدیران این باشگاهها یادآوری میکند که مسیر مذاکرات با بازیکنان تحت قرارداد، مسیری مشخص است و در صورت ادامه این مذاکرات، مسوولان استقلال حقوق قانونی خود را از طریق کمیته انضباطی و کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال پیگیری خواهند کرد.» و خدا را شکر که به مفاد قانونی چنین مذاکراتی آگاهی دارند. و حالا اگر خودشان اعمال قانون شوند و قرارداد غیرقانونیشان با مهاجم تبریزی به محرومیتشان منجر شود، نمیتوانند انتظار چشمپوشی از خطایشان را داشته باشند. هر چند آبیها باید مدتی قبل از آغاز لیگ برتر اعمال قانون میشدند، زمانی که مذاکره با محمود فکری، مربی تحت قرارداد با نساجی مازندران را آغاز کردند. نساجی از استقلالیها و فکری شکایت کرده اما تعیین وضعیت این پرونده چه زمانی میتواند مشکلات پیشآمده از این جابجایی خودسرانه فکری از مازندران به تهران را جبران کند. آبیها البته اوایل آبآنهم با شکایت تراکتور برای عقد قرارداد با رشید مظاهری روبهرو شدند اما در آن پرونده ادعای تراکتور برای دریافت غرامت از این دروازهبان و استقلال مردود اعلام شد. اما انگار چند سالی است که رویه مدیران این باشگاه برای جذب بازیکنآنهمین شده که دست روی کسانی میگذارند که خودسرانه و یکطرفه فسخ قرارداد میکنند و با پیشنهادهای جذاب مالی پر شدن لیستشان را رقم میزنند.
لیستهایی که بدون اصول فنی پر میشود
فارغ از آنچه مدتها به این شکل در فوتبال ایران رواج پیدا کرده و عدم رسیدگی و اعمال قوانین سختگیرانه هم نتوانسته مانع از تکرار آنها شود، به نظر میرسد قراردادهای عجیب و غریب در باشگاهها لیگ برتری همچنان تداوم دارد. برخی از باشگاهها از جمله همین استقلال حداقل در فصل جاری بر اساس تاکتیک تیمی، نقطهضعف و نیاز مربی، بازیکنانش را جذب نکرد و سند آنهم نقل و انتقالات پیش فصل لیگ بیستم و مذاکرات عجیب و غریب مدیران آبی در هتل بود که قبل از نهایی شدن گزینه مربیگری این تیم صورت گرفت. برخی مدیران باشگاههای لیگ برتر طی سالهای اخیر نشان دادهاند که حداقل آگاهی حقوقی و اداری هم نسبت به عقد قراردادهای ساده را ندارند و تنها به فکر جذب بازیکنان و پر کردن لیستشان هستند. اتفاقاتی که البته با شرایط سختتر برای بازیکنان خارجی پیش آمد و قراردادهای بدون پشتوانه حقوقی به بدهیهای کلان باشگاهها از جمله آبیهای تهران منجر شد. مدیرانی که باعث شدند آپشنهای عجیب از جمله «پاداش به ازای تعداد بازی، آپشن اضافه برای گل، پنالتی و کلینشیت، باشگاه مانع حضور در تیم ملی نشود، ۵٠درصد قرارداد قبل از فصل، جدایی به خاطر پیشنهاد از سرخابیها و خارجیها و…» وارد قرارداد بازیکنان شود که بسیاری از این موارد به تاکید کارشناسان حقوقی مغایر با قانون و آییننامه نقل و انتقالاتی فیفاست و ممکن است موجب ابطال قرارداد شود، اما برای آنهم چاره اندیشیدهاند؛ عدم صداقت و شفافیت در انتشار اصل قراردادهای میلیاردی و پر از بندهای زیرمیزی.
از سوی دیگر در فوتبال ایران مدتهاست که ۳ عنصر کلیدی مذاکرات و نقل و انتقالات باشگاهی از بین رفته است؛ مذاکره باشگاه خریدار و باشگاه فروشنده و مدیر برنامههای یک بازیکن. قراردادهای لیگ برتری به دلیل اضافه شدن بندهای جدید در نقل و انتقالات منجر به درآمدزایی برای باشگاهها نمیشود و به دلیل تحلیل قدرت مالی باشگاهها، بازیکنان بلافاصله پس از عدم دریافت مطالبات شان اقدام به فسخ یکطرفه و عقد قرارداد با تیم جدید میکنند. فلسفه مدیر برنامه هم که مدتهاست کمرنگ شده و دلالها عموما عمدهترین بخش نقل و انتقالات ایران را بر عهده دارند. از آنجایی هم که هدف از این جابهجاییها عموما کسب درآمد و پر شدن جیب برخی افراد پیرامون باشگاههاست، در بسیاری از موارد شاهد ورود بازیکنان بیکیفیت به ترکیب یک تیم یا عقد قراردادهای مانند مرادی و استقلال که منجر به محرومیتهای چندماهه میشود، هستیم.
اقدام عجیب درباره بازیکن محروم
دیروز علاوه بر محرومیت ۴ ماهه بابک مرادی، مهاجم استقلال، کمیته تعیین وضعیت سعید واسعی، هافبک تراکتور را هم محروم اعلام کرد. درباره باشگاه تراکتور هم خبر بسته شدن پنجره نقل و انتقالاتش به دلیل عقد قرارداد غیرقانونی با این بازیکن سابق پیکان شنیده میشود. واسعی بعد از فسخ یکطرفه با پیکان با شکایت این باشگاه مواجه شد و کمیته تعیین وضعیت دیروز اعلام کرد او از زمان اعلام حکم به مدت ۴ ماه حق همراهی سرخپوشان تبریزی را نخواهد داشت. همان کاری که استقلالیها پس از صدور حکم محرومیت مرادی انجام دادند و پیش از دیدار دیروز تیمشان در هفته پنجم رقابتهای لیگ برتر مقابل صنعت نفت آبادان، نام مردادی را از لیست ۱۸ نفره خارج کردند. اما علیرضا منصوریان، سرمربی تراکتور در دیدار روز گذشته این تیم مقابل فولاد، واسعی را بهعنوان یار تعویضی وارد میدان کرد، این اقدام میتواند به شکایت اهوازیها و محرومیتی دیگر برای تبریزیها منجر شود.
انتهای پیام/